NAVIGASI

Perdana Menteri Kerajaan Keselamatan Nasional (NSG) Abdulaziz Bin Habtour, Meminta Warga Yaman Selatan untuk Bangkit

Kategori: Islam Mancanegara

ICC Jakarta – Perdana Menteri Kerajaan Keselamatan Nasional (NSG) yang dipimpin oleh Houthi, Abdulaziz Bin Habtour, semalam meminta warga Yaman selatan untuk bangkit menentang pendudukan Arab Saudi-UAE, terutama di bandar pelabuhan Aden yang telah didakwa sebagai ibu kota sementara oleh kerajaan Yaman yang berpangkalan di Arab Saudi dan kini berada di bawah kawalan Majlis Peralihan Selatan (STC) puak pemisah yang disokong oleh UAE.

Menurut agensi berita Saba yang berpusat di Sanaa, perdana menteri mengatakan: “Situasi tragis di Aden dan wilayah dan kota yang diduduki lain memerlukan orang-orang jujur ​​di selatan dengan sokongan dari orang-orang bebas di seluruh Yaman untuk menentang penjajah dan penjenayah serta militan boneka mereka. ”

Kenyataan Habtoor dibuat semasa pertemuan dengan gabenor pemerintahannya di Aden, Tariq Salim, di mana perkembangan terbaru di selatan dibincangkan. Perselisihan berterusan antara pemerintah Abd Rabbuh Mansur Hadi yang diiktiraf oleh PBB dan STC dalam mencapai perjanjian pembahagian kuasa yang dikenali sebagai Perjanjian Riyadh telah memberi kesan buruk kepada rakyat, katanya. Penculikan dan pembunuhan juga melanda selatan sebagaimana milisi saingan yang disokong oleh pemimpin gabungan Saudi dan UAE kerapkali bertembung secara berkala, terutama di wilayah Abyan yang berdekatan.

Laporan itu menambah bahawa beliau meminta komunikasi yang lebih baik dengan “pemimpin bebas nasional anti-penjajahan” di Aden dan berkoordinasi dengan mereka dalam menghadapi pasukan penjajah.

Pasukan tentera Yaman pro-Houthi memusatkan perhatian kepada kubu kuat militia yang disokong Arab Saudi di bandar Maarib di utara, dengan penawanan Mes pangkalan yang strategik di sebelah baratnya awal bulan ini. Menurut Yemen Press Agency, pasukan Hadi di Maarib sejak semalam mengisytiharkan keadaan darurat ketika Houthi maju lebih jauh ke pintu masuk kota tersebut.

Menteri pertahanan Hadi dilaporkan telah memerintahkan polis tentera untuk menghalang pergerakan anggota tentera dan merampas semua kru kenderaan pikap tentera, termasuk anggota tentera dan komando keselamatan.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Jadwal Salat Kota Jakarta

© 2021 Islamic Cultural Center Jakarta. All Rights Reserved.